Бившият дипломат Симеон Николов се възмути от днешното  богослужение в

...
Бившият дипломат Симеон Николов се възмути от днешното  богослужение в
Коментари Харесай

Бивш дипломат се възмути от богослужението на гръцки език в Желязната църква Свети Стефан

Бившият посланик Симеон Николов се възмути от днешното  свещенодействие в Желязната черква " Свети Стефан ". То беше на гръцки език поради присъединяване на представителя на Вселенската патриаршия. Ето какво написа Николов във фейсбук. Публикуваме текста без редакторска интервенция. 

В новините по Българска национална телевизия бе показан репортаж от Истанбул, в който българският публицист преди изявлението с нашия общоприет консул означи, че „ имало едно нищожно малко неодобрение от това, че богослуженето било на гръцки език ”. Зад това „ малко ” неодобрение се крие дълготраен скандал, а през днешния ден ни се внушава, че не си заслужава да се тревожим. Българите обаче помнят възбраната на вселенския патриарх Вартоломей, награден от президента Плевнелиев с медал „ Стара планина ”, по какъв начин забраняваше службите на български език в църквата в Одрин! Какво знае за днешния случай Светият синод? Няма кой да попита! Българска национална телевизия ни внушава примирение, а то е аналог на безразличие, равнодушие, синоним на безпринципна примирителност, корозивна българската еднаквост, религия, националност, детайл от моделиране на съзнанието на феновете. Примиренчество, което върви редом в доста други сфери на нашия живот и срутва имунната ни отбрана.
Руски филм: Кирил и Методий нямат нищо общо с България (ВИДЕО)
Скандал с документалния филм „ Една религия, един език “.  В него се твърди, че Македония е родината на славянската писменост....
Прочети повече
Припомняме, че през днешния ден се проеведе Света литургия за Рождество Христово в българската черква " Св.Стефан ". Службата се водеше от Старозагорския митрополит Киприян и митрополит Емануил от Вселенската патриаршия. Това беше първата такава работа след началото на пандемията. Литургията за следващ път стана мотив общността на Цариградските българи да се събере за празника.

 

 

Още от ОБЩЕСТВО:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР